Porselen lamina diş kaplama restorasyonlar, diş dokusunda oldukça az miktarda madde kaybıyla gerçekleştirilen estetik protetik uygulamalardır. Kişilerin estetik bilincinin artması bu tarz restorasyonların gelişimini hızlandırmıştır.

Günümüzde gelişen teknoloji ve teknikler sonucu ortaya çıkan porselen lamine kaplama uygulamaları kabul edilebilir estetiği ile hastalar ve diş hekimleri tarafından tercih edilen protetik restorasyonlar arasındadır.

Dişlerin mine seviyesinde hazırlanabilen minimal kazıma ve az miktarda sağlıklı doku kaybı ile hazırlanan ince lamina seramik kaplamalar özellikle ön dişlerde uygulanmaktadır.

lamina diş kaplama

Lamina Diş (Laminate Veneerler) Kimlere Uygulanır?

  • Dişlerin şekil ve formundan memnun olmayanlara (Özellikle pozisyon bozukluğu olan ön dişlerde)
  • Ön bölgedeki diş renkleşmelerinde, beyazlatma tedavisi için uygulanan bleaching işlemlerinden sonuç alınamadığında
  • Dişler arasında boşluk olanlarda. Özellikle ön dişlerdeki aralıklar kişiyi estetik görüntü olarak rahatsız ediyorsa
  • Ön dişlerde büyük dolguları bulunan ve çürüğün dolgu ile tedavisi sonucu estetik görünümünün sağlanamadığı durumlarda
  • Ön dişlerinde kırık veya aşınma olan kimselerde
  • Kalıtsal yapı ve şekil bozukluklarında
  • Duruma göre eğri ve çarpık dişlerin düzeltilmesinde ortodontik tedaviye alternatif olarak
kompozit lamina dişler

Lamina Diş Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

porselen lamina

 Porselen Lamine Diş Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Porselen lamine diş kaplama tedavisi (yaprak porselen diş) için 1 – 2 haftalık bir süre genellikle yeterli olmaktadır. En az 3 – 4 seans gerekmektedir. Bazı durumlarda hasta ve diş hekimi değerlendirmesi sonrası provalar tekrarlanabilir. Bu durum tedavi süresini etkiler ve bu süreyi uzatabilir.

Lamine Porselen Diş Kaplama Başarısı Nelere Bağlıdır?   

Bu tip restorasyonların başarısı için öncelikle diş hekimi tarafından çok iyi bir değerlendirilme yapılmalıdır. Bu değerlendirme aşamasında hastaların beklentisi de çok önemlidir. Hastaların talepleri çok iyi değerlendirilmeli ve gerçekçi olmayan istek ve beklentilerin karşılanamayacağı hastaya açık bir dille ifade edilmelidir.

Bunların dışında doğru endikasyon, doğru ölçü, diş teknisyeninin kabiliyeti ve hassas yapıştırma tekniğinin doğru uygulanması seramik lamina diş uygulamalarında çok önemlidir.

Ayrıca diş hekimince yapılacak uyarı ve tavsiyelere hastaların mutlak surette uyması gerekmektedir.

Lamine Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?   

1.SEANS- Kişiye göre gülüş tasarımının planlanması.

Öncelikle lamine diş yaptırma isteği ile kliniğe gelen kişilerin tam olarak ne istedikleri nasıl bir tasarım arzu ettikleri ve bu isteklerin yapılabilirliği çok net olarak belirlenmelidir. Bazı hastalar ellerinde fotoğraflarla gelip isteklerini ve arzu ettikleri gülüş tasarımını daha da detaylandırırlar J

Hastayla birlikte tasarlanacak olan lamina kaplamaların form ve rengine karar verilir.

Gerekli kayıtlar alınır ve fotoğraflar çekilir. Bu aşamada radyografik değerlendirme de yapılabilir.

Daha sonra tanısal model elde edilmesi için ilk ölçü alınır.

Bu ölçü üzerinde gerekli incelemeler ve planlamalar yapılarak plastik bir materyalden örnek bir prototip hazırlanması için diş teknisyenine gönderilir. Bu aşamada teknisyene gerekli bilgi ve fotoğraflarla birlikte tüm istekler iletilir.

yaprak lamina

2.SEANS

Teknisyen tarafından arzu edilen istekler doğrultusunda plastik model (prototip) hazırlanmıştır.

İkinci seansta bu plastik model hasta ağzında denenir. Bu seans çok önemlidir. Çünkü hasta bu seansta 3 boyutlu ve yapılacak olan gerçek lamina diş protez ile birebir uyumlu lamine porselen dişleri kendi ağzında görecektir. Hastanın görüşleri alınır. Beğenip beğenmediği değerlendirilir. Gerekli durumlarda bazı düzeltmeler yapılabilir. Fotoğraflar çekilir. Hastanın beklentisi doğrultusunda onayı alınır. Bu aşamada renk biraz farklıdır. Bu konuda hastaya bilgi verilir.  Ayrıca bazı ses testleri yapılarak konuşma değerlendirilir. (D-T-F-V-S harfleri söyletilir) Konuşmanın bir miktar değişmesi normaldir. Zaman içerisinde düzeleceği ve tedirgin olmaması konusunda hasta uyarılır.

3.SEANS

Üçüncü seansta diş kesimleri yapılarak ölçü alınır.

Dişlerin kesiminin yapılacağı bu seansta süre kesim yapılacak diş sayısına göre değişir. Bazı durumlarda lokal anestezi uygulanır. Diş mineleri üzerinden minimum aşındırma yapılır.  

yaprak lamina

Bu aşındırma işlemi kişiden kişiye, vakadan vakaya değişir. Örneğin ağır koyu renklenmelerde veya ileri düzey çapraşıklıklarda daha fazla diş dokusu kaldırmak gerekebilmektedir.

Bazı durumlarda (genellikle) diş kesimleri bir miktar diş eti altına inecektir. Bu da doğal olarak bir miktar kanama ile sonuçlanır.

Kesim işlemi ve kanama kontrolü sonrası esas ölçü alınır ve diş teknisyenine gönderilir. Kesim miktarına göre bazı dişlerde hassasiyet veya görüntü bozuklukları olabileceği için dişlerin üzeri gene ikinci seansta uygulanan prototip ile geçici olarak kapatılır ve hasta klinikten bu şekilde ayrılır.

porselen lamina kaplama

4.SEANS

4. seansta laminaların yapıştırılma işlemi gerçekleştirilir.  Bazı durumlarda diş hekimi ve diş teknisyeninin önerisi ile alt yapı provası gerekebilir. Eğer böyle bir prova yapılacaksa yapıştırma işlemi bir sonraki seansa ertelenecektir.(5. Seans)

Yaklaşık 1 hafta sonra laminaların (Lamina veneer) yapımı tamamlanır. Renk uyumu, şekilleri tekrar kontrol edilir ve hasta onayından sonra yapıştırma işlemine geçilir. Yapıştırılmaları diş sayısına göre değişir. Yaklaşık 1- 2 saat sürer.

Hastaya bazı tavsiyelerde bulunulur.

lamina diş protez

Lamina Dişle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Porselen Lamine Kaplama Dişin Avantajları nelerdir?

  • Dişe minimal zarar vererek bazen hiç dişe dokunmadan (uygun vakalarda) yapılır. En koruyucu protetik restorasyonlar arasında yer alır.
  • Estetik çözüm verir. Doğal dişe en yakın görüntüyü alabiliriz.
  • Renklenme yapmaz. Seramik yapısından dolayı kahve, sigara renklenmesi olmaz.
  • Sanılanın aksine çok dayanıklıdır.​
  • İşık geçirgenliği özelliği nedeniyle (ince yapısı sayesinde) son derece doğal görünümlüdür.
  • Tedavi süresi kısadır.
  • İnce olmasına rağmen aşınma direnci son derece yüksektir.
  • Tam porselen kuronlara nazaran ağız hijyeni sağlanması çok daha kolaydır.

Porselen Lamina Kaplama Dişin Dezavantajı var mıdır?

Yaprak diş porselen restorasyonların en önemli başarısızlık nedenleri kırılma, çevresel renklenme ve yapıştırıldığı diş yüzeyinden tekrar ayrılmalarıdır.

Hassas bir laboratuar ve klinik bir çalışma gerektirir.

Porselen lamina kaplamaların yapıştırılma sonrasında bazen sıcak ve soğuk hassasiyetleri görülebilir.

Aşırı diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı olan kişilerde risk teşkil eder.

Lamina dişler her ne kadar iyi yapıştırılsa ve aşınmaya karşı dirençli olsa da sert besinlerden kaçınılması ve korunması konusunda hastalar dikkatli olmalıdır.

yaprak porselen

Lamine Kaplama İşlemi Uygulanırken Ağrı Hissedilir mi?

Lamine diş tedavileri sırasında genellikle ağrı olmaz. Fakat bazı durumlarda lokal anestezi uygulaması gerekebilir.

Lamina Diş Fiyatları (Yaprak Diş Fiyatları) Ne Ölçüdedir ?

Porselen Lamina fiyatları günümüzde üye başına yaklaşık 300 USD civarındadır.

Lamine Diş Kaç Yıl Kullanılır?

Bu sorunun kesin bir cevabı bulunmamakta. Kişiden kişiye değişen bir durumdur. Çok uzun yıllar kullanan kişilerin yanı sıra, bazı durumlarda (sık kırılma veya yapışma bölgesinden ayrılma gibi) lamina diş ugulamaları zirkonyum tam kaplamalara dönüştürülebilir.

Sonuç

Lamina yaprak porselenler, halk arasında yaprak diş kaplama olarak bilinen protetik restorasyonlardır. Gülümsenizi ve görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen diş görünüm bozukluklarında planlanan, uygulanan ve gerçekten estetik çözümler sunan tasarımlardır. Laminat yaprak kaplamalar öncelikle ön dişlere estetik olarak hazırlanmış porselen tabakaların yapıştırılmasıyla görünüm sorunlarının çözümlenmesi amacıyla uygulanan bir tedavi şeklidir.

lamina dişlerin dayanıklılığı

Yaprak lamine diş kaplama yaptıranlar, seramiğin ışığı geçiren bir yapıya sahip olması nedeniyle uygulama sonrası doğal diş görünümüne kavuşurlar. İnce bir tasarım olsa da yapıştırma sonrası oldukça sağlam bir yapı elde edilir. Ağız ve diş estetiği açısından çok uygundur.

Sağlıklı günler dileklerimle..

Diş Hekimi H.Tuncay Akdoğanlı

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı