Diş ipi ağız ve diş sağlığının devam ettirilmesinde ve diş eti iltihabının engellenmesinde çok önemli bir yere sahiptir.
Diş eti iltihabı; öncelikle diş etlerinde kanama, kızarıklık ve hafif şişliklerle kendini gösteren ve tedavi edilmezse ilerleyerek şikayetlerin artmasına neden olabilecek bir hastalıktır. Tedavisi öncelikle iltihabı oluşturan etken maddenin ortadan kaldırılmasıdır. Bu etken madde dişler üzerinde zaman içinde oluşan sarımtırak, yapışkan ve püre kıvamında olan bir oluşumdur. “Plak” adı verilen bu yapı içinde iltihap yapıcı pek çok bakteri barınmaktadır.
Diş çürümelerinin ve diş eti iltihaplanmalarının genel olarak sebebi bu bakterilerdir. Ayrıca ilk aşamalarda yumuşak olan bu eklenti zaman içerisinde tükürükten kalsiyum alarak sertleşir ve diş taşı dediğimiz oluşum meydana gelir.
Diş çürümelerinden, diş eti iltihaplarından korunmak için ve genel ağız sağlığımızın devamı açısından bu bakteri kaynağı olan yumuşak, sarımtırak eklentinin dişler üzerinden tamamen uzaklaştırılması ve bu temizliğin sürekli olarak devam ettirilmesi önemlidir.
Plak adı verilen bu eklentilerin dişler üzerinden uzaklaştırılmasında mekanik temizlik birincil öneme sahiptir. Mekanik temizlik diş fırçası, diş ipliği ve ara yüz fırçaları ile yapılmaktadır. Diş hekimi tarafından önerilen gargaralar ve flor içerikli diş macunları da bu temizliğe katkı sağlamaktadır.
Diş fırçalamanın sabah akşam yaklaşık 2 dakikalık süre ile günde iki kere yapılması önerilir. Ancak diş fırçası ile dişlerin her tarafının, özelliklede dişlerin aralarının ve diş etlerinin altının temizlenmesi tam olarak sağlanamaz.
Diş fırçasının temizleyemediği yerlerin temizliğinde günde bir kere diş ipi önerilmektedir.
DİŞ İPİ NASIL KULLANILIR?
Diş ipi yaklaşık 2 karış uzunluğunda kesilir (35-40cm)
Orta parmaklara dolanır.
Üst dişlerde baş parmaklar, alt dişlerde işaret parmakları kullanılabilir.
Dişlerin arasına girilir. Her diş arasında karşıklı birbirine bakan yüzeyler ayrı, ayrı temizlenmelidir.
Önce bir dişin bir yüzeyi, ardından aynı boşlukta yandaki dişin o boşluğa bakan yüzeyini temizlemek için diş ipi öncelikle diş etinin altına yerleştirilir. “C” formu verilir.
Diş etinin altına bir miktar inildikten sonra bir direnç ile karşılaşılır.
Tam o noktada dişe yaslayıp, diş iyice çevrelenir.
Daha sonra ileri geri hareketlerle diş ara yüzeyine sürte, sürte diş ipi yukarıya doğru çekilir.
Aynı prensiplerle yandaki dişin aynı boşluğa bakan yüzeyi de aynı şekilde temizlenir.
DİŞ İPİ KULLANILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Diş etlerinizin altına inmeyi unutmayın
Günde 1 kere kullanmanız önerilir
Diş ipi ile tüm diş araları temizlenmelidir.
Başlangıçta olabilecek kanamalar sizi tedirgin etmesin, bu özellikle şiş dişetlerinde daha sık olarak karşılaşılır.
Dişler arasına girilirken, diş ipini fazla zorlamamak gerekir çünkü hassas diş eti dokusu zedelenebilir. (Diş ağrısına benzer bir ağrı oluşturabilir.) Travmatik kullanım sonucu diş etlerinde ağrı, kanama ve diş eti çekilmesi olabilir.
Dişten dişe geçerken diş ipinin temiz bölümlerini kullanın
Diş ipini çıkarmak için, ipliği dişlerden yukarı ve dışarı taşımak için aynı ileri geri harekeleri uygulayın.
Kürdanlı diş iplerinin kullanımı daha basittir. Plastik gövdeden tutup, iki dişin arsında kalan yiyecekleri yine diş etinizin altına inerek bir miktar baskı uygulayıp çıkarabilirsiniz.
ORAL B MARKA SÜPERFLOSS DİŞ İPİ KULLANIMI
Ağız içinde diş eksikliği durumlarında protetik restorasyon olarak porselen köprüler veya implant restorasyonları sıklıkla uygulanmaktadır. Bu restorasyonlarda özel tasarlanmış bir diş ipinin kullanımı gerekmektedir. Marketlerde ORAL-B Marka “SÜPERFLOSS” ticari ismi ile satılmakta olan diş ipi kullanılması hem restorasyonların hem de diş ve diş eti sağlığı açısından önerilebilir.
Süperfloss, normal diş ipliği kısmının yanında kalın diş ipi ve birde misina yapısında sert bir kısımdan üretilmiştir. Köprü restorasyonların metal alt yapısı bir bütün oluşturduğu için diş ipi porselen köprülerin altına inemez. Ancak misinalı diş ipinin sert kısmı porselen kuronların arasından geçerek diş etlerinin altına inebilir. Dolayısıyla köprü ve implant restorasyonların altı ve destek aldıkları dişlerin etrafı da temizlenmiş olur.
Kaplama yapılmış dişlerin çürümeyeceği şeklinde yanlış bir düşünce vardır. Özellikle porselen kaplamalar ağız bakımını zorlaştırmaktadır. Çünkü ne kadar estetik olursa olsun doğal dişin yerini tutamazlar ve yeterli temizlik sağlanamaz ise bakteri içeren plak buralara rahatlıkla tutunup çürük ve diş eti iltihabının oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle diş fırçasının yanında bu restorasyonlarda da diş ipi kullanımı önerilmektedir. Başlarda kullanımı zor gibi gelse de zaman içerisinde kullanım pratikliği kazanılmaktadır. Diş ipi kullanımı hamilelik döneminde, el yeteneğini kazanmış çocuklarda ve eğer yapmakta zorlanmazlarsa yaşlı kişilerde ve kanser tedavisi gören hastalarda özellikle önerilmektedir. Sigara kullanan kişilerde de diş ipinin sürekli kullanımı dişlerin arasında nikotin birikimini de kısmen azaltacaktır. Bu dişlerin arasında oluşan kahverengi-siyah renklenmeleri engelleyebilir. Diş beyazlatma (bleaching) işlemine gerek kalmaksızın diş renklenmelerine alternatif olabilir.
Ayrıca ağız kokusu hisseden kişilerde diş taşı temizliği sonrası etkili ağız bakımı düzenli diş ipi, dil kazıyıcısı kullanımı ve gerekli görülürse diş hekimi tarafından önerilecek olan bir gargaranın kullanımı bu sıkıntıyı hafifletebilir.
Sağlıklı günler dileğimle..